Pratite nas na:

Top
Image Alt

Split – Dakar 2020 – 7 Hrvatskih jahača u lovu na priznanje Iron Butt

Splitski avanturist Željan Rakela se može pohvaliti certifikatom američkog udruženja vozača Iron Butt u kategoriji Saddlesore 1000.

Uz njega, još 6-orica će krenuti u pohod na prestižno postignuće u svijetu avanturističkih motociklista. Grupa od 7 jahača će krenuti na uzbudljivo putovanje koje će trajati 30 dana, preći će čak 15000 km, voziti će kroz 13 država, od Splita do Dakra u Senegalu i nazad.

Motociklisti uključeni u ovu avanturu su:

  • Željan Rakela, Split
  • Saša Senjković, Nerežišća
  • Miro Dujmović, Split
  • Goran Filipin, Split
  • Jure Marasović, Split
  • Hrvoje Sarađen, Rijeka
  • Borko Komesar, Šibenik

Svi su članovi BMW Moto Kluba DALMACIJA, koji je navršio 10 godina postojanja i ima oko 100 članova. BMW MK DALMACIJA je član BMW MC EUROPE i BMW KLUBA HRVATSKA. Klub je širom Hrvatske poznat i po svom humanitarnom radu.

 

Što je to Iron Butt Association i koji je cilj naših avanturista?
Udruga „Iron Butt Association“ (IBA) sa sjedištem u SAD-u posvećena je izdržljivosti u vožnji motociklima, a ima preko 75 000 članova širom svijeta, koji sebe smatraju “najtežim motociklistima na svijetu”. Jedan od njegovih popularnijih slogana je „Svijet je naše igralište“.

Osnovana 1982 godine, tvrtka Iron Butt Association je dobila ime po glavnom obilježju njenih članova, tj. po stražnjici imunoj na bol i koja očvrsne kao željezo zbog učestalih vožnji motociklom na velike udaljenosti.

Naravno da ni Hrvati nisu mogli odoljeti tom izazovu, i to u kategoriji Saddlesore 1000, tj. u kategoriji gdje moraju prijeći 1000 milja odnosno 1600 km u 24 sata, da bi postigli prestižno priznanje. Povodom tog pothvata, na putu od Splita do Afrike, točnije od Rijeke do Barcelone će preći 1700 kilometara u 24 sata.

1700 je broj kojim će odati počast gradu Splitu povodom njegovih 1700 godina postojanja. Taj pothvat će biti registriran za svjetsko udruženje motorista Iron Butt Association.

 

Zbog čega su se odlučili baš za Dakar?
Svima je poznata legendarna utrka Dakar Rally, koja se još od 1978. godine tradicionalno vozi od nekog europskog grada (dugi niz godina bio je to Pariz), do Dakra, glavnog grada Senegala. Iz sigurnosnih razloga, odnosno zbog terorističkih prijetnji, najpoznatija reli utrka na svijetu već 10 godina nema
nikakve veze sa Dakrom. Usprkos tome, naši avanturistički motoristi su odlučili podići ljestvicu i dodati grad Split popisu europskih gradova – polazišta prema najzapadnijem afričkom gradu.

Nadamo se da ćete podržati naše motocikliste, koji će 07.05. u 18:00 sati, za vrijeme održavanja fešte Sv. Duje, primiti blagoslov zaštitnika grada i susresti se sa sugrađanima na Rivi.

Ukoliko želite financijski podržati njihovu ekspediciju, donacije primamo na račun udruge BMW MK DALMACIJA;
IBAN: HR32 2407 0001 1004 7844 5;
opis plaćanja:Donacija za avanturu Split-Dakar.

Po povratku će održati besplatno predavanje i prepričati njihovo putovanje na lokaciji po Vašem izboru (škola, knjižnica, kazalište, sportska dvorana, javno okupljanje itd).

Unaprijed zahvaljujemo!

You don't have permission to register